După perioada intensă a examenelor naționale și a testelor de final de unități, când răcoarea primăverii se îmbina cu zăduful verii, am organizat o săptămână de activități altfel. Aceasta nu a fost doar o pauză de la rutina școlară, ci și o oportunitate de a învăța prin joc, vizite și explorare a naturii.
Am structurat săptămâna în jurul noilor educații, fiecare zi având o temă specifică:
Luni- educație pentru comunicare și mass media;
Marți- educație pentru mediu;
Miercuri- educație pentru sănătate;
Joi- educație pentru cetățenie democratică;
Vineri- educație rutieră.
Copiii din ciclul primar și preșcolar au participat la excursii și activități în diverse locații, precum Cheile Nerei, vama Moravița, orașul- stațiune Buziaș și parcul din Deta, călătorind în această săptămână cu microbuzele, cu trenul, cu bicicletele și pe jos.
Elevii au învățat despre sănătate prin jocuri de rol, interpretând atât victime, cât și salvatori. S-au familiarizat cu termeni precum fake news, asumând roluri de jurnaliști. De asemenea, au învățat semne și reguli de circulație, discutând cu polițiști adevărați.
Preșcolarii, pe lângă momentele lor de joacă nesfârșită, au devenit adevărați gospodari, implicându-se activ în curățenia grădiniței, atât în interior, cât și în exterior. I-am mai surprins făcând picnic în livadă, în parcuri și la Atelierul de gust. Din câte spun educatoarele, a fost cea mai frumoasă săptămână din an.
Atmosfera generală a fost caracterizată de entuziasm, curiozitate și multă bucurie. Copiii au fost implicați activ, cântând mereu și fiind plini de energie.
Am experimentat din nou că educația poate fi nu doar instructivă, ci și extrem de distractivă, jucând un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri.