No comments yet

Curățenia de primăvară – o acțiune utilă și plăcută

Anul acesta primăvara se dovedește foarte capricioasă. După niște geruri ca în poveștile în care crăpau pietrele, vremea s-a îmblânzit dintr-odată și am avut zile în șir călduri de peste 20 de grade.

Caișii s-au grăbit să înflorească și rău au făcut, pentru că din nou s-au anunțat temperaturi negative. Gospodarii pun la cale acum salvarea recoltei de caise, dar, în același timp, se bucură de ploile generoase, venite într-un moment critic pentru cereale.

În scurtul interval de vreme bună am reușit să strecurăm în program o activitate extrașcolară care nu putea lipsi din tabloul lunii martie: curățenia de primăvară. Fetele de la gimnaziu au spălat geamurile temeinic, într-o voie bună molipsitoare. Fetele mai mici au ieșit în curtea școlii și au măturat-o, au plantat iarbă pe peluzele de lângă școală și nu s-au oprit din elanul lor până nu au curățat cam jumătate din curtea misiunii.

În tot acest timp, băieții au stat degeaba la umbră, jucând fazan și contrazicându-se pe teme din fotbal. Nimeni nu i-a deranjat, doar la sfârșit au fost invitați la o masă copioasă, cu mici, cârnați și cola… Chiar credeți că așa s-a întâmplat? Ar fi vrut ei, dar realitatea a fost mult mai dură.

De fapt, băieții au plecat în grădină încolonați ca niște soldați, și, împărțiți pe grupe conduse de elevi de la gimnaziu, au adunat toate ramurile din fosta livadă de caiși. Nu a fost deloc ușor, ieșirea nu a semănat cu un picnic de primăvară. Unii copii au fost mai harnici, mai ascultători, alții mai puțin, dar toți au făcut mișcare, iar grămezile de crengi rămase în urma lor sunt dovezile unei efort eficient și bine coordonat.

Dintr-un feedback rapid, pe care elevii ni l-au acordat cu generozitate, am aflat că micii noștri agricultori au cam suferit de căldură, dar le-a plăcut că au făcut un foc mare cu ramurile adunate. În acest foc mare au prăjit apoi bucăți de marshmellow, pe care le-au consumat cu poftă, pentru ca la final să li se facă sete și să se retragă în fugă spre școală, unde aveau apă din belșug.

Și fetele au avut parte de o răsplată pe măsura muncii, după cum puteți vedea din imaginile menite să documenteze acest experiment reușit.

Prof. Emanuel Vîlciu

Post a comment