No comments yet

Bine te-am prins, toamnă!

Auziserăm confidențial că toamna și-ar fi făcut apariția prin zona noastră, așa că ne-am împărțit pe grupe și am plecat în căutarea ei! Desigur, am găsit-o cu toții și, ca niște buni învățăcei, am rugat-o să ne învețe câte ceva.

Clasele a VII-a și a VIII-a au fost niște exploratori curajoși. Hotărâți să străbată, pe bicicletă, drumul până la livada de la Folea pe șleaurile desfundate de pe câmp, au fost nevoiți în cele din urmă să se dea bătuți. Nici cu un Hammer nu ai fi putut să răzbați prin gropile și bălțile pustei bănățene. După ce și-au curățat anevoie bicicletele, au pus în practică planul B: au pedalat pe șosea, încolonați ca niște boboci de rață, cei cinci-șase kilometri care îi despărțeau de satul vecin. Cu toamna nu-i de glumit, îți trebuie un dram de inconștiență și nonconformism ca să îi intri în voie. În livadă, elevii au aflat trei secrete horticole: 1. Cum să deosebească un păr de un măr (frunză, culoare etc.). 2. Care sunt caracteristicile diferitelor soiuri de măr (Ionagold, Golden, Idared etc.). 3. Cum se construiește coroana unui puiet de măr (cu ax central sau coroană de tip oală).

A urmat ieșirea grădiniței. Prima lor activitate s-a desfășurat în grădină, unde au observat diverse legume de toamnă, după care au recoltat și degustat culturi de rădăcinoase (morcov și sfeclă roșie). În a doua activitate, au colectat obiecte din natură specifice anotimpului toamna bucurându-se, totodată, de splendoarea culorilor naturii. La final au ajuns la locul de picnic, unde au aprins un foc de tabără și s-au răsfățat cu marshmallow și delicioasele sandwich-uri pregătite de mămici.

Clasele a III-a și a IV-a au încercat să îmbine tehnologia cu frumusețea naturii. Copiii au primit o listă cu sarcini de lucru pe care au alergat să le îndeplinească. Iată doar câteva exemple : înregistrează ciripitul unei păsări; mănâncă o nucă; fotografiază o insectă cu zoom; estimează câți nuci sunt pe un rând; fă-ți o poză de revistă într-un pom.

Clasele a V-a și a VI-a au făcut de asemenea o plimbare cu bicicletele și au desfășurat activități în natură, care au avut ca țintă principală integrarea clasei a V-a în colectivul elevilor din gimnaziu, consolidarea relației elev – diriginte și observarea culorilor toamnei. Bonusul a fost un foc la care au învățat să coacă crenvurști în aluat! Se pare că au fost delicioși!

Clasele pregătitoare și I au plecat tocmai până la pădurea din satul Mănăstire pentru a o întâmpina pe doamna Toamna, care li s-a descoperit prin toate cele cinci simțuri. Am învățat să recunoaștem păsărelele și copacii care pot fi întâlniți în pădure, de asemenea cum că ne orientăm folosind busola. Am desfășurat și o mică vânătoare de obiecte forestiere, iar la final am învățat să facem foc și să ne pregătim singuri hotdogs.

Mulțumim toamnei pentru felul deosebit în care a primit vizitele noastre și pentru tot ce am putut învăța de la ea!

Înv. Cristina Roșca

Post a comment