No comments yet

În siguranță în mediul on-line

Trăim zile interesante, dar nu neapărat în sensul bun al cuvântului. E o vreme când părinții grijulii își protejează copiii de pericolele mediului exterior, nepermițându-le să iasă în fața blocului, pe stradă, cu atât mai mult să se deplaseze singuri pe o distanță mai mare. Într-o oarecare măsură, au dreptate, deoarece pericolele la care ar fi expuși copiii sunt foarte mari.

Ce este îngrijorător, este faptul că prea mulți dintre acei părinți protectivi le pun copiilor lor telefonul / tableta / dispozitivul electronic în mână, lăsându-i să-și facă de cap, să hoinărească singuri în mediul online, fără vreo urmă de temere legată de uriașele riscuri la care cei mici sunt expuși. 

Conform unui studiu al organizației „Salvați Copiii”, realizat în 2019, 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet. Deși mediul online reprezintă principala sursă de informare a copiilor respondenți, 48% dintre copii afirmă că verifică uneori, rar sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite online. (https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/siguranta-pe-internet)

Noi, la Domino Servite, nu încurajăm un astfel de comportament și tocmai de aceea am considerat foarte importantă conștientizarea asupra pericolelor care ne „pândesc” în mediul virtual, precum și dobândirea unor modalități concrete de a preveni / gestiona astfel de situații.

În 3 februarie ne-am întâlnit, am vizionat o scurtă prezentare pe această temă,  apoi ne-am împărțit pe echipe și am redat, prin diverse metode, reguli importante pentru o navigare sigură pe internet. În final, fiecare echipă ne-a prezentat produsele muncii ei, apoi ne-am luat rămas bun, în speranța că suntem puțin mai bine echipați pentru a gestiona pericolele on-line, care ne pasc la tot „click-ul”.

Vă lăsăm și dumneavoastră câteva dintre regulile de bază: 

  • Limitează timpul petrecut on-line
  • Fii atent la reclamele / recomandările pe care le primești on-line – multe dintre ele sunt capcane
  • Folosește parole puternice atunci când te autentifici
  • Deconectează-te la finalul unei sesiuni on-line, mai ales dacă folosești dispozitive publice
  • Nu posta date confidențiale în mediul on-line
  • Fii foarte prudent cu site-urile / link-urile pe care le accesezi
  • Creează o copie de siguranță a datelor tale, pe un dispozitiv extern
  • Atenție la cyber bullying – raportează orice comportament nepotrivit / suspect

Prof. Debora Cosmescu

Post a comment