2

Serbarea care aduce vacanța

Vacanța a venit încă o dată, cu punctualitate, și a pus capăt unui experiment numit Școala online. Poate că este prea devreme să tragem niște concluzii definitive, dar câteva învățăminte s-au desprins din feed-back-ul părinților, al elevilor și din impresiile profesorilor.

În primul rând a fost o perioadă dură pentru că, venită, pe neașteptate, nimeni nu a fost cu adevărat pregătit. Mulții copii nu au avut tablete sau telefoane suficiente și nici spații adecvate acestor simultane online care le-au invadat locuințele. Apoi, părinții, în calitatea lor de supraveghetori, au fost supuși unui stres neobișnuit. Pe lângă atribuțiile obișnuite, au preluat și managementul clasei. Nu în ultimul rând, copiii s-au confruntat cu un nou mod de interacțiune și învățare. Unii s-au adaptat mai repede, alții mai ușor, iar alții deloc.

În al doilea rând, Școala online ne-a obligat pe toți să ne familiarizăm cu tehnologia și cu diferitele aplicații – și, din estimările noastre, acest fapt a fost stimulator.

Tot ce am învățat acum ne va folosi cu siguranță și mai târziu.
În toamnă trebuie făcută o evaluare a acestei perioade. Dacă vom ajunge la concluzia că noile metode asistate de tehnologie i-au ajutat pe copii să rețină și să asimileze informațiile mai bine, atunci o vom folosi mai consecvent la orele noastre. Dacă, dimpotrivă, vom constata o diminuare a calității învățării, probabil că ne vom întoarce mai deciși la metodele tradiționale.

Oricum vacanța e binevenită, chiar și în urma unei serbări online, în care ne-am temut să nu ne trădeze tehnologia. Pozele de la serbare sunt print-screen-uri, diplomele și urările au fost virtuale, dar vacanța rămâne vacanță. Sau, cum spunea un puști a doua zi, după ce s-a oprit cu bicicleta în fața mea: “Astăzi nu mai avem teme, nu?”
Nici astăzi, nici următoarele trei luni, dragilor. Bucurați-vă!

Prof. Emanuel Vîlciu

Comments(2)

  1. Reply
    Jan Pienaar says:

    Thank you, it is very special!

  2. Reply
    Pieter Fourie says:

    Always a pleasure receiving these e-mails of DSS Romania, with all the children’s friendly faces and to see how the school’s equipment improves! And the friendly teachers’ faces! May our Father in Heaven guide you in the challenges facing you for the new school year! Greetings to all the staff who remember me, and especially to Uncle Hans Koller, and your family too, Lidia!

Post a comment