No comments yet

Ziua sportului

Oameni mici, speranțe MARI

După o prelungită așteptare, marea zi a sportului a sosit, în sfârșit, ca să facă loc exploziei de entuziasm a elevilor, ca să testeze bucuria și răbdarea părinților într-o zi călduroasă și ca să mai supună o dată stafful de la Domino Servite unei provocări care a scos ce-i mai bun din fiecare. Școala, Atelierul de gust, bucătăria fundației, plus alți oameni cu inima veselă din toate departamentele s-au mobilizat pentru reușita evenimentului, care a inclus tarabe cu înghețată, sucuri, mici, pui, cartofi prăjiți, hot-dog, cafea și tot felul de alte bunătăți. 

Predicțiile meteorologice ale lui Gabriel (elev în clasa a III-a) nu s-au adeverit (fulgere, trăsnete, vânt de 78 km/h și ravagii), ci am avut parte de o vreme însorită; poate prea însorită, după părerea micilor atleți, care s-ar fi bucurat măcar de un cer mai gri și de o adiere de ventilator obosit.

La deschiderea evenimentului ne-au onorat cu prezența și cu cuvinte de încurajare domnul primar al comunei, împreună cu președintele fundației-gazdă. Apoi are loc intrarea glorioasă, în urale și cu strigăte de învingător, a echipelor Studd și Liddell, sub privirile admirative ale părinților, bunicilor și profesorilor. Formațiile participante, fiind la a treia ediție, s-au armonizat admirabil și elevii au învățat să fie uniți pentru victorie. De această dată au primit bucuroși noi tovarăși „de luptă”, copiii de la Școala Primară Obad – motiv pentru a privi și mai încrezători înspre țintă. 

Se dă startul. La luptă și la mâncare. Într-o parte  – elevi care-și dau tot sufletul pentru a prinde un loc pe podium; în cealaltă  – părinți și bunici fluturând micii și hot-dogii, poate alături de o cafea tare de la Meinl, care strigă încurajator înspre pistă. Le va veni și lor rândul, dar poate că încă nu și-au dat seama. 

Fiecare concurent așteaptă încordat semnalul sonor pentru alergare și nu mai vede nimic în jur – vede doar linia finală pentru care se zbate fiecare mușchi, fiecare gând și fiecare emoție. La linia de final e haosul specific adrenalinei și entuziasmului. Concurenților le sfârâie călcâiele auzind susținerea echipei, strigătele părinților și ale profesorilor exaltați, în timp ce juriul  – rațiunea rece și crudă – desenează impasibil cifre pe tabloul de bord. 

Un cuvânt și despre prezentatorul, neobosit și talentat, căruia nu i-a tăcut gura pe tot parcursul celor cinci ore. (Cine mai poate pălăvrăgi fără oprire atâta timp?) Printr-o ultimă glumă, acesta ne anunță, în sfârșit, câștigătorii care sunt… fioroșii de la echipa roșie – Studd. Fuseseră suficient de gălăgioși încât să primească și premiul pentru Cea mai bună galerie – prin urmare, pacifiștii de la Liddell trebuie să mai aștepte încă un an pentru șansa de a întoarce roata. 

După o oră, când am trecut pe lângă locul competiției, nu mai era nimic care să amintească de desfășurarea de forțe de la Cross-country. Oamenii cu inima veselă de la misiune își făcuseră din nou datoria și se retrăseseră de pe terenul de luptă la fel de eficient ca la început…

profesor Anamaria Moisiuc

Post a comment